Zulu redt het klimaat

Verschillende beleidsniveaus, meerdere overheden en informatie die continu evolueert, dat zijn we gewoon in België. Toch bundelden we voor het Nationaal Energie- en Klimaatplan een arsenaal aan informatie in een heldere én duidelijke website.

De uitdaging

FOD Volksgezondheid en FOD Economie hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan het Nationaal Energie-Klimaatplan (kortweg NEKP). Dit plan bevat het Belgisch antwoord op de Europese vereisten en verwachtingen over het klimaat voor 2021 tot en met 2030. Geen sinecure dus, er kwam zelfs een burgerbevraging aan te pas. Deze resultaten en het plan moeten op een gebruiksvriendelijke manier met de wereld gedeeld worden. Want het klimaat, dat belangt ons allemaal aan. Hoe maak je een platform waar verschillende partijen mee aan de slag kunnen? En hoe breng je dergelijke belangrijke en gevoelige materie op een tastbare manier?

De insteek

De opdracht sneed aan twee kanten, enerzijds moest het NEKP helder en toegankelijk zijn voor de gebruiker. Anderzijds moesten verschillende overheden en partijen de website vlot kunnen aanpassen. We kozen voor een beperkte, informatieve site die via een duidelijk en eenvoudig CMS ingevuld kan worden.
Omdat het thema politiek nogal gevoelig is, vonden we het heel belangrijk een neutrale, feitelijke tone of voice te hanteren. Er is geen plaats voor emoties in het klimaatdebat.
Aan de andere kant mochten data en informatie allerminst wetenschappelijk of complex zijn. Door de interesse van het grote publiek, moest het NEKP toegankelijk zijn voor iedereen.

Onze aanpak

De volledige inhoud van de website was op het moment van design nog niet geweten. Daarom besloten we hem modulair te ontwerpen. Op die manier kan de klant zelf verschillende types content op elkaar stapelen tot één geheel. Een beetje als een blokkendoos.

Op de website waren meerdere soorten info te vinden:
– Het ontwerp van het NEKP voor 2021-2030
– De resultaten van de publieksbevraging
– Het finale Energie- en Klimaatsplan
– Een kadering van het plan op lange termijn
Om al deze data vlot te kunnen implementeren kozen we voor een CMS waarmee de klant zelf naadloos bijkomende informatie kan aanvullen.

Het design lieten we enorm licht en fris. Maar niet op een joviale manier. Het NEKP is een onderbouwd plan, de website straalt hetzelfde vertrouwen uit met de benodigde autoriteit.

Andere projecten die je waarschijnlijk interesseren:
Boerenbond

Boerenbond

Port of Antwerp

Port of Antwerp

Voel je de klik al? Geweldig.
Tijd voor een babbel.

Een klik met betekenis
Thomas Klein
Managing partner

thomas@zulu.be
+32 486 28 54 92

Adriaan De Raymaeker
Head of Operations

adriaan@zulu.be
+32 472 81 73 94